2 maart 2022

EU-lidmaatschap Oekraïne niet opportuun

 

De oproep om Oekraïne snel lid te maken van de Europese Unie is niet opportuun, vindt de SGP. Een discussie over EU-lidmaatschap zou nu alleen maar leiden tot verdere escalatie, terwijl het de vraag is of dit Oekraïne nu echt helpt. Er zijn andere manieren om onze verdiende en steun te geven aan het Oekraïense volk.

Hier de volledige stemverklaring van SGP-Europarlementslid Bert-Jan Ruissen dinsdag bij de ingelaste zitting van het Europees Parlement over de Ruissche agressie in Oekraïne:

"De flagrante schending van zelfbeschikking en veiligheid van Oekraïne door Rusland is onacceptabel. De Russische invasie verdient een ongemeen krachtige reactie van de internationale wereld. Ten eerste om Rusland in het algemeen, en president Poetin in het bijzonder te sanctioneren en te isoleren. Anderzijds om de moedige Oekraïense regering en bevolking onvoorwaardelijk actief te ondersteunen, zowel militair als humanitair.

Daarom stem ik van harte in met de resolutie over de Russische agressie jegens Oekraïne. Wel plaats ik een kanttekening bij de uitgesproken wens dat Oekraïne spoedig tot kandidaat-lidstaat van de EU wordt benoemd.

Ik pleit voor nauwe samenwerking en een verdere implementatie van het bestaande associatieakkoord, maar de discussie over EU-lidmaatschap acht ik momenteel niet opportuun. Het toetredingsproces is een zorgvuldige procedure met strikte criteria. Daar kun je niet zomaar overheen stappen. Dit zou trouwens ook niet fair zijn jegens andere staten die al langer in de wachtrij staan.

Een discussie over EU-lidmaatschap zou nu alleen maar leiden tot verdere escalatie, terwijl het de vraag is of dit Oekraïne nu echt helpt. Er zijn andere manieren om onze verdiende en steun te geven aan het Oekraïense volk.

Overigens zouden de EU en haar lidstaten ook steun moeten verlenen aan de lidstaten die grenzen aan Oekraïne om de vluchtelingenstroom in goede banen te leiden. Mij bereikten geluiden dat mensensmokkelaars actief zijn, waardoor vrouwen en kinderen grote risico’s lopen. Ook daar hebben we een verantwoordelijkheid. Om de al zwaar getroffen Oekraïense vrouwen en kinderen een veilig thuis te bieden terwijl hun mannen en vaders strijden voor hun vaderland."