19 maart 2020

SGP hekelt EU-sponsorreis Palestijnen

 

De SGP in het Europees Parlement is ontstemd over een “EU Photo Marathon” in Palestijnse gebieden. De EU biedt jonge Europese fotografen een geheel betaalde rondreis. Doel is samen met lokale Palestijnse fotografen het Palestijnse leven vast te leggen voor een expositie.
“Is dit nu werkelijk de taak van de EU?” vraagt Bert-Jan Ruissen (SGP Europarlementslid) zich af. “En voor het evenwicht, zou er dan minstens ook een reis naar Israel moeten zijn.” 
Ruissen verwacht dat de reis niet doorgaat, wegens de corona-crisis. In elk geval heeft hij woensdag schriftelijke vragen gesteld aan de Europese Commissie. Hij wil opheldering waarom de EU voor de Westelijke Jordaanoever heeft gekozen. Hij wil ook weten waar de expositie komt, wie de foto’s exposeert en wat het doel is van de reis en de expositie.  Ruissen vraagt ook of de “EU Photo Marathon” een vervolg krijgt in andere landen of gebieden.
Ruissen is in het Europees Parlement vice-voorzitter van de parlementsdelegatie voor de relaties met Israel. Hij kritiseerde onlangs de EU-Buitenlandvertegenwoordiger Josep Borrell over diens pro-Palestijnse houding. Tot veler verbazing vond Borrell het begrijpelijk dat de Palestijnen niet wilden spreken over het recente VS-vredesplan voor de regio.