22 maart 2024

SGP maant EU tot actie voor christenen India

De SGP dringt aan op Europese acties wegens het aanhoudende geweld tegen christenen in de Indiase deelstaat Manipur. Europarlementslid Bert-Jan Ruissen (SGP) heeft daarover deze week schriftelijke vragen ingediend bij de Europese Commissie.

Sinds een jaar woedt er een gewapend conflict tussen de hindoe-gemeenschap en christelijke Kuki-ko-gemeenschap. Ruim 219 mensen zijn omgekomen, terwijl 60.000 mensen ontheemd zijn geraakt. De hindoeïstische regering van India weigert in te grijpen.

Bert-Jan Ruissen vraagt de Europese Commissie om aan te dringen op een onafhankelijk onderzoek naar het geweld. Ook verzoekt hij om humanitaire hulp te verlenen. "Het allerminste wat de Europese Commissie kan doen is om de Indiase regering op te roepen tot acties om de crisis te beëindigen", vindt Ruissen.

Te stil

"De EU is veel te stil als het aankomt om vervolgde christenen. Wereldwijd ondervinden 365 miljoen christenen discriminatie, geweld of vervolging wegens hun geloof, heeft Open Doors berekend. Dat vraagt om actie. Vrijheid van geloof is een mensenrecht. De vervolgde gelovigen verdienen onze steun, in de hele wereld."