11 april 2024

SGP stemt tegen abortus als EU-grondrecht

 

Abortus zou een mensenrecht moeten worden, waar elke vrouw in de EU recht op heeft. Een meerderheid van het Europees Parlement heeft donderdag opgeroepen abortus vast te leggen als een grondrecht in het EU-verdrag. De SGP stemde tegen.

"De Europese Unie heeft niets te zeggen over abortus, dit is aan de lidstaten", verklaart Bert-Jan Ruissen, Europarlementslid. "Het recht op leven is inherent aan de menselijke waardigheid. Abortus kan daarom nooit een grondrecht zijn".

"Ieder mens heeft recht op leven. Zeker het weerloze leven in de moederschoot. Erg teleurstellend dat de huidige meerderheid van het Europees Parlement oproept abortus een mensenrecht te maken", zegt Ruissen. Hij wijst erop dat de voorstanders na de Europese verkiezingen waarschijnlijk de meerderheid verliezen.

Het is nu aan de Europese Commissie en de EU-landen om de oproep desgewenst op te nemen in wijzigingen van het EU-verdrag. Als abortus inderdaad een grondrecht zou worden, mogen landen deze ingreep niet meer verbieden. Bijvoorbeeld Malta en Polen hebben de praktijk nu verboden.

Stuitend

Over de zaak heeft het Europees Parlement meerdere heftige debatten gevoerd. De voorstanders van abortusrechten wezen naar Frankrijk, waar abortus sinds kort een grondrecht is.

Ruissen: "Het is stuitend dat de rechten van kinderen en die van de vaders daar worden weggewuifd. De SGP bepleit juist dat ongewenst zwangere vrouwen meer hulp krijgen op financieel, sociaal en psychisch vlak.''