16 april 2020

SGP stemt tegen oproep tot eurobonds

 

De SGP stemt vrijdag in het Europees Parlement tegen een oproep tot eurobonds. Deze Europese staatsschulden zijn ongewenst en onnodig, stelt Bert-Jan Ruissen (SGP Europees Parlement). "De waarschuwing 'pas op, geld lenen kost geld', mogen sommige regeringen zelf wel eens ter harte nemen." 

 

De oproep tot eurobonds is voor SGP reden om tegen een resolutie over de coronacrisis te stemmen, waarin dit een hoofdpunt is. De bezwaren gelden ook voor oproepen tot een Europese ww-fonds SURE, een nog hoger EU-budget, nieuwe eigen middelen en verdere federalisering van de EU. 

 

"De SGP is voor solidariteit en samenwerking, met bijvoorbeeld medische apparatuur of uitwisseling van kennis. Ik stem daarom vrijdag wel voor andere steunmaatregelen, zoals voor zorg en visserij.”

 

Eurobonds (soms ook verhullend coronabonds of recoverybonds genoemd) maken dat eurolanden via de EU garant staan staatsschulden. "Dat maakt de EU tot een superstaat of transferunie, wat we niet willen. Bovendien gaat Nederland dan duurder lenen. En het is niet nodig: zelfs Italië kan met 2,4 biljard euro staatsschuld nog steeds lenen op de financiële markt."


De SGP zet ook vraagtekens bij de controle op staatsschulden door eurobonds: "Wie grijpt in als landen er financieel een rommeltje van maken? Er zijn betere manieren te bedenken om landen te helpen."