15 januari 2020

SGP stemt tegen overhaaste Green Deal

 

De SGP stemde woensdag tegen het plan voor de “Green Deal” van EU-commissaris Frans Timmermans. De doelen zijn te ambitieus, te duur en te Europees.

 

“Een pakket van circa vijftig voorstellen en meer dan 1000 miljard euro aan investeringen om de klimaatdoelen van Parijs nog te overtreffen: Timmermans wil van Europa kennelijk een donkergroen luchtkasteel maken”, zegt Bert-Jan Ruissen, Europarlementslid voor de SGP.

 

Om al binnen tien jaar 55 procent minder broeikasgas uit te stoten (vergeleken met 1990) is veel te ambitieus.

 

Ruissen vindt wel dat het plan ideeën bevat die hem als SGP-Europarlementslid zeer aanspreken. “Vanuit het geloof dat de schepping van God een genadegave aan de mens is, valt het toe te juichen om daar zuinig mee om te gaan.”

Maar de maatregelen moeten wel haalbaar zijn voor burgers, boeren en bedrijven. “En deze plannen zijn dat niet. Timmermans moet met betere regelgeving komen.”

 

Bezwaar voor de SGP is ook dat Brussel nog meer bevoegdheden naar zich toetrekt in de plannen. Zo zouden EU-landen hun vetorecht over belastingregels moeten opgeven.

“De SGP doet niet mee aan overdracht van bevoegdheden onder het mom van een klimaat-noodtoestand”, zegt Ruissen. “Landen weten zelf wat nodig en haalbaar is. Finland is geen Griekenland: de EU is niet 28 keer Nederland. Hier moet Timmermans nog eens goed over nadenken.”