6 september 2019

SGP: steun voor landbouwsector bij Brexit

Deze week stemde de landbouwcommissie van het Europees Parlement voor het voorstel van SGP-europarlementariër Bert-Jan Ruissen om 50 miljoen vrij te maken voor marktmaatregelen in de groente- en fruitsetor. Ruissen deed zijn voorstel in het kader van de begroting voor 2020.
 
"De rekening van Brexit mag absoluut niet bij onze boeren en tuinders terechtkomen. Een verstoring van de markt door een harde Brexit bovenop de effecten van de reeds vijf jaar durende Russische boycot, zou de laatste klap zijn voor ondernemers die het water al aan de lippen staat", aldus Ruissen.
 
Naast 50 miljoen voor maatregelen in de groente- en fruitsector, wil de landbouwcommissie ook 50 miljoen reserveren voor onder meer pluimvee. Eerder kondigde de Europese Commissie zelf aan een bedrag vrij te willen maken voor de verwachte effecten specifiek voor de Ierse rundvleessector.
 
In het geval van een harde Brexit zal de Nederlandse agrofood sector extra hard getroffen worden. Dit werd ook weer onderstreept in het rapport van het Planbureau voor de Leefomgeving eind augustus.
 
Ruissen noemt het een goede stap dat de landbouwcommissie zijn voorstel heeft overgenomen. "Dit is een duidelijk signaal aan de Commissie dat de rekening niet bij de sector terecht mag komen."
 
In oktober wordt plenair gestemd over de begroting.