19 juli 2021

SGP: stop geweld tegen christenen India

De SGP vraagt de Europese Commissie om een onderzoeksmissie naar India. Aanleiding zijn de hernieuwde berichten over toenemend geweld tegen christenen en andere religieuze minderheden in India.

Europarlementslid Bert-Jan Ruissen (SGP) meldde dat maandag, op basis van een rapport over India door de London School of Economics dat is opgesteld in opdracht van organisatie Open Doors.

Christenen ondervinden in India systematisch geweld, doodslag en brandstichtingen. Ook andere religieuze minderheden zijn het slachtoffer van hindoe-nationalisten.

"Helaas heeft India nog amper geloofsvrijheid", zegt Ruissen. "Mensenrechten moeten een voorwaarde zijn voor elk Europees hulp- of handelsverdrag met India. We vragen ook EU-steun voor eventuele onderzoeksmissies naar het geweld tegen minderheden in India. Bijvoorbeeld de Verenigde Naties kunnen zo'n onderzoeksmissie leiden."

Ruissen stelde de zaak aan de orde door middel van schriftelijke vragen. Die zijn mede ondertekend door Europarlementsleden Peter van Dalen (CU), Carlo Fidanza (Fratelli d'Italia) en Cristian Terhes (PSD Roemenië).

Eerder vroegen partijleiders Kees van der Staaij (SGP) en Gert-Jan Seegers (CU) aan minister Sigrid Kaag (Buitenlandse Zaken) om een internationaal onderzoek.

 

Het rapport van Open Doors over India: https://media.opendoorsuk.org/document/pdf/Destructive%20Lies-Full%20version-DIGITAL-ODUK-2021.pdf