22 november 2023

SGP tegen EU-superstaat

Een nipte meerderheid van het Europees Parlement stemde woensdag voor een oproep tot een soort Verenigde Staten van Europa. De SGP in het Europees Parlement stemde tegen.

"Nòg meer bevoegdheden overdragen aan Brussel is slecht voor Nederland. De kloof tussen burger en EU zou verder groeien", argumenteerde Bert-Jan Ruissen (SGP).

De oproep was opgesteld door de liberale Vlaming Guy Verhofstadt. Hij pleitte ervoor om de Europese verdragen grondig te veranderen. Doel is niets meer of minder dan een federaal Europese Unie te vormen.

Het verslag oppert bijvoorbeeld om de vetorechten van EU-landen af te schaffen op 65 beleidsterreinen. "Maar het unanimiteitsbeginsel garandeert juist de soevereiniteit van lidstaten. En zonder dat beginsel verdampt de soevereiniteit van de lidstaten!", waarschuwt Ruissen.

Daarbij wil het Europees Parlement voortaan ook het initiatief kunnen nemen voor nieuwe wetgeving - waar dat nu nog het voorrecht is van de Europese Commissie. Gevolg is dat de democratie in Nederland en andere landen onder druk komt te staan.

"Kortom, de SGP is vurig tegenstander van deze oproep om de EU-verdragen te wijzigen", zei Ruissen. "Ik heb goede hoop dat de EU-landen wel raad weten met dit verslag. Mijn advies aan de nieuwe Nederlandse regering en die van andere landen: in de prullenbak met dit verschrikkelijke verslag!