10 september 2021

SGP: voedselzekerheid niet ondermijnen

De SGP noemt het zeer riskant dat Europese boeren in 2030 nog maar half zoveel gewasbeschermingsmiddelen mogen gebruiken om plantenzieken en plagen te bestrijden.

Ook zou 10% van de landbouwgrond in de EU ingericht moeten worden met landschapselementen, zoals struiken.

Deze doelen uit de "Boer tot Bord-strategie" van EU-commissaris Frans Timmermans (Klimaat) zijn vanmorgen gesteund door een meerderheid van de Europarlementscommissies voor Landbouw en voor Milieu (94 voor, 20 tegen, 10 onthoudingen). Het Europees Parlement roept in haar verslag op tot bindende doelstellingen.

Europarlementslid Bert-Jan Ruissen noemt de doelen sympathiek, maar vindt dat Brussel ze beter niet top-down moet opleggen aan boeren en tuinders. Ruissen stemde daarom tegen.

De verplichte vermindering van gewasbeschermingsmiddelen vergroot het gevaar voor misoogsten en voedseltekort: "Geen seizoen heeft hetzelfde weer. Een natte zomer leidt nu eenmaal tot meer plantenziekten: dan zouden de uien en aardappels wegrotten op het veld", aldus Ruissen.

Een eigen studie van de Europese Commissie toonde deze zomer al grote risico's en productiedalingen door de "Boer-tot Bord-strategie". Dit treft oa graan, rundvlees en varkensvlees. De EU zou dit dan meer moeten importeren uit landen met lagere milieu- en welzijnseisen.

Ruissen diende onder meer amendementen in voor nieuwe veredelingstechnieken, innovatie en betere beschikbaarheid van gewasbeschermingsmiddelen.