7 april 2020

SGP vraagt hulp voor mosselkwekers

 

Mossel- en oesterkwekers moeten een beroep kunnen doen op de EU-coronahulp voor visserij. SGP-Europarlementslid Bert-Jan Ruissen heeft dit dinsdag gezegd in een ingelaste video-vergadering van de Europarlementscommissie voor Visserij. 
De schelpdierkwekers hebben niet zoveel aan de nu voorgestelde regeling voor aanbodbeperking, omdat ze hun aanbod nauwelijks kùnnen beperken: mosselen groeien nu eenmaal door. 

"De EU moet ook hier de helpende hand bieden. Deze sector mag niet overboord vallen door een definitie-kwestie in de EU-regels", zegt Ruissen. “In plaats van de kwekers te compenseren voor aanbodvermindering, bepleit ik een regeling die hen compenseert voor het verlies aan inkomen. Daar is deze sector wel mee geholpen”.

De mosselkwekers in oa Zeeland hebben miljoenen euro's schade door de coronacrisis. De vraag naar mosselen is ingestort, nu veel restaurants gesloten zijn

Ruissen pleitte in de videovergadering ook voor een ruim uitstel van vangstquota voor vissoorten waar nu amper vraag naar is. Hij stelde voor dat vissers tot 25 procent van ongebruikt quotum naar volgend jaar mogen meenemen. 
"Dit is een eenvoudige maatregel die al eerder is toegepast: uitstel van quota redt vissers, kost geen geld en schaadt het visbestand niet", zegt Ruissen.