14 oktober 2024

SGP wil opheldering actie EU in India

Brussel - Bert-Jan Ruissen (Europarlementariër namens de SGP) heeft deze week opnieuw schriftelijke vragen gesteld vanwege de zorgelijke situatie voor christenen in de Indiase deelstaat Manipur. Aanleiding voor de vragen zijn aanhoudende berichten over spanningen in het gebied en het uitblijven van concrete zichtbare acties door de diplomatieke dienst van de Europese Unie. In juli 2023 nam het Europees Parlement mede op initiatief van Ruissen een resolutie aan om onafhankelijk onderzoek te doen naar het geweld tegen christenen. Ruissen: 'ik wil weten wat daarvan terecht komt. De diplomatieke dienst van de EU moet er bovendien alles aan doen om te zorgen dat de Indiase overheid de getroffen christenen beschermt.'

Sinds twee jaar woedt er een gewapend conflict tussen de hindoegemeenschap en christelijke Kuki-ko-gemeenschap. De hindoeïstische regering van India weigert in te grijpen. In maart stelde Ruissen ook schriftelijke vragen over Manipur. De diplomatieke dienst van de Europese Unie liet toen weten de situatie nauwlettend te volgen. In vervolg daarop wil Bert-Jan Ruissen daarom nu van hen weten:

  • op 20 augustus stond er een mensenrechtendialoog gepland tussen India en de EU, heeft dit wel plaatsgevonden en wat was de uitkomst?
  • is er inmiddels onafhankelijk onderzoek gedaan naar het geweld in Manipur?
  • heeft de Europese Commissie er bij de Indiase autoriteiten op aangedrongen humanitaire hulp het gebied binnen te laten?