16 april 2025

SGP wil speciaal EU coördinator ter bestrijding geweld en discriminatie in de Europese Unie

Brussel - De intergroep geloofsvrijheid van het Europees Parlement roept de Europese Commissie op tot het benoemen van een speciaal coördinator voor de bestrijding van geweld en discriminatie van christenen in de Europese Unie. Het aantal incidenten in Europa tegen christenen, maar ook het vandalisme bij kerken of religieus erfgoed, stijgt. In 2023 werden 2.444 misdrijven gerapporteerd, ten opzichte van 749 in 2022. Initiatiefnemer en co-voorzitter van de intergroep, Bert-Jan Ruissen (SGP) laat weten: “De wens voor deze coördinator leeft al een paar jaar onder verschillende Europarlementariërs. De stijging van het aantal incidenten laat zien dat de noodzaak er is. Dit is nu de eerste formele oproep vanuit leden van het Europees Parlement om deze coördinator te benoemen.”

Eén van de doelstellingen van de Europese Unie is het tegengaan van discriminatie en de bescherming van minderheden. Dit is zo vastgelegd in het EU-verdrag. De Europese Commissie zet zich daarom hier voor in. Zo heeft de Europese Commissie een coördinator ter bestrijding van antisemitisme en bevordering van het Joodse leven (de Duitse Katharina von Schnurbein) ingesteld en een coördinator ter bestrijding van moslimhaat (de Franse Marion Lalisse). Er is echter geen specifiek beleid of coördinator ter bestrijding van geweld tegen christenen of de discriminatie van christenen.

De Oostenrijkse organisatie Observatory on Intolerance and Discrimination Against Christians in Europe (OIDAC Europe) verzamelt al 15 jaar data over misdrijven tegen christenen en over vernieling van kerken en christelijk religieus erfgoed in Europa. OIDAC Europe ziet een gestage toename van het aantal incidenten. Veelal vandalisme, bedreigingen, fysieke aanvallen, maar zelfs ook moord. In 2023 hebben in Frankrijk de meeste misdrijven plaatsgevonden. Waaronder brandstichting bij kerken, maar ook 84 geweldmisdrijven tegen christenen. OIDAC Europe rapporteert daarnaast over de discriminatie van christenen in Europa, zoals op de werkvloer, en over de toenemende beperkingen op de vrijheid van godsdienst door overheden. Lees het rapport hier.

De Slowaakse Miriam Lexmann (EVP, tevens co-voorzitter intergroep geloofsvrijheid) nam met Bert-Jan Ruissen het initiatief voor deze oproep. Lexmann: “Er zijn steeds meer aanwijzingen dat een groot aantal christenen in de Europese Unie te maken krijgt met persoonlijke aanvallen en in sommige gevallen krijgt men zelfs te maken met geweld. Het bestrijden van haat tegen christenen in onze samenleving is niet alleen cruciaal om de vrijheid van godsdienst als fundamenteel mensenrecht te beschermen, maar is ook een stap vooruit in de verdediging van onze democratie en vrijheid in het algemeen.”
Lees de oproep hier.