25 september 2024
Lidstaten stemmen in met verlaging beschermingsstatus wolf
Brussel - Vandaag, 25 september 2024, stemden de EU-lidstaten in met wijziging van de beschermingsstatus van de wolf. De Europese Commissie presenteerde op 20 december 2023 het voorstel om de internationale beschermingsstatus van de wolf te veranderen van ‘strikt beschermd’ naar ‘beschermd’ via het Verdrag van Bern.
SGP-Europarlementslid Bert-Jan Ruissen toont zich tevreden met de uitkomst: “Het is goed en noodzakelijk dat er meer flexibiliteit komt rondom het beheer van de wolf. Het aantal wolven blijft doorgroeien terwijl er in dichtbevolkte gebieden onvoldoende ruimte en voedsel is. We zien de aanvallen op vee toenemen en het is uiterst zorgelijk dat de wolf steeds dichter bij de mens komt. Het is de hoogste tijd om in te grijpen.”
Op initiatief van Ruissen nam het Europees Parlement in november 2022 een resolutie aan met de oproep de beschermingsstatus aan te passen op basis van actuele wetenschappelijke gegevens. De beschermde status van de wolf was gebaseerd op gegevens uit 1979. Het Europees Parlement benadrukte dat de staat van instandhouding van de wolf op pan-Europees niveau een verlaging van de beschermingsstatus rechtvaardigt. Het voorstel van de Commissie vloeide voort uit de oproep tot aanpassing in de resolutie van het Europees Parlement.
Nu de lidstaten het eens zijn geworden over aanpassing van de beschermingsstatus, zal de EU het voorstel tot verlaging van de beschermingsstatus van de wolf inbrengen bij het Verdrag van Bern. De jaarlijkse vergadering van het Permanent Comité vindt plaats in december 2024. Na aanpassing onder het Verdrag van Bern, zal de aanpassing ook doorgevoerd moeten worden in EU-wetgeving. Tot die tijd kan gebruik gemaakt worden van ontheffingen om probleemwolven aan te pakken.
Een link naar de eerdere resolutie uit 2022: https://www.europarl.europa.eu/doceo/document/TA-9-2022-0423_NL.pdf