4 september 2023

SGP: goed dat Brussel status wolf wil herzien

Goed nieuws dat de Europese Commissie onze oproep uitvoert om de wolven-problematiek aan te pakken. Het is de hoogste tijd om de beschermde status aan te passen, omdat wolven allang geen bedreigde diersoort meer vormen in Europa.

Dat is de reactie van Bert-Jan Ruissen (SGP Europarlement) maandag. Aanleiding is dat voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie erkende dat wolven voor groeiende overlast zorgen. In een persbericht kondigde de Europese Commissie aan om nadere gegevens te verzamelen voor een voorstel over de beschermde status van de wolf.

Europa telt inmiddels ruim 20.000 wolven. Vooral jonge mannetjes doen zich tegoed aan schapen, kalveren en andere boerderij-dieren. Ook in de natuur dreigt een kaalslag, zo is op de Veluwe een zeldzame collectie moeflons al praktisch opgegeten.

Provincies kunnen de wolf moeilijk aanpakken. Ze stuiten daarbij op hindernissen in de Habitatrichtlijn.

Ruissen kreeg in november een meerderheid van het Europees Parlement achter zich, met de oproep om de beschermde status te herzien. "Het moet makkelijker worden voor regio's om de roedels wolven beter kunnen beheren, ook voor een betere balans in de biodiversiteit in de natuur."

De SGP vindt dat de aankondiging van de EC moet ook een signaal zijn aan de Nederlandse overheid. "Die moet de verdergaande eigen regels voor de bescherming ook eens tegen het licht houden."

Het persbericht van de Europese Commissie vindt u hier.