24 augustus 2022

Stop verwarmen van twee Europarlementen

Tijdens deze aardgas-crisis moet het Europees Parlement het goede voorbeeld geven. De organisatie kan fors besparen door niet langer op twee locaties te vergaderen (Brussel en Straatsburg). Dat vindt SGP-Europarlementslid Bert-Jan Ruissen.

"Onzinnig om twee grote gebouwen van het Europees Parlement te verwarmen en te verlichten. Een van de twee kan wel sluiten. Tenminste tijdelijk, maar het beste definitief", zegt Ruissen.

Het Europees Parlement is het enige parlement ter wereld dat twee vergaderplekken gebruikt. Terwijl het gebouw in Brussel standaard in gebruik is voor ambtenaren en commissievergaderingen, komen de politici elke maand vier dagen bijeen in Straatsburg.

De dubbele kosten lopen minstens 100 miljoen euro per jaar. "Denk ook aan de onnodige CO2-uitstoot van de energie en het verkeer", zegt Ruissen. Hij steunt een actie van collega-Europarlementslid Daniel Freund, die de leiding van het  

Hij heeft geen voorkeur voor het sluiten van het Brusselse of Straatsburgse gebouw.  Juridisch is sluiten van het Europarlement in Brussel eenvoudiger, omdat het gebouw in Straatsburg is vastgelegd in het EU-verdrag. Beide gebouwen zijn eenvoudig te verbouwen voor bijvoorbeeld appartementen of voor onderwijs.