10 februari 2021

Terechte excuses EU voor vaccin-fouten

 

Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, maakt terecht excuses voor de Europese vaccin-aanpak, zegt Bert-Jan Ruissen, Europarlementslid voor de SGP.

“De Europese Commissie heeft steken laten vallen: de contracten waren niet hard genoeg en vaccins kwamen te laat. Dat moet echt beter”, zegt Ruissen. “Duidelijk is tot nu wel geworden dat de Commissie haar grote beloften niet heeft kunnen waarmaken.”

Von der Leyen moest zich vandaag verantwoorden in het Europees Parlement. Aanleiding was haar gebrekkige optreden tijdens de vaccindebacle met vaccin-fabrikant Oxford/AstraZeneca. Haar excuses komen pas na twee weken van ontkennen en felle kritiek op ‘Brussel’.

Von der Leyen verliet het debat in het Europees Parlement voortijdig. Een slechte zaak, vindt Ruissen: “Pure minachting voor de volksvertegenwoordiging”.

Von der Leyen legde de schuld voor de trage vaccinatie in de EU vooral bij externe problemen. Ze gaf aan te willen werken aan meer transparantie vanwege de aanhoudende kritiek hierover.

“De Commissie is blijkbaar niet in staat om namens 27 lidstaten contracten af te sluiten met farmaceutische bedrijven met harde voorwaarden waarin de EU-lidstaten garanties krijgen over de aanvoer van vaccinaties”, zegt Ruissen.