24 april 2024

SGP: behoud goede regels plantenzaadjes

 

Goede en gezonde plantenzaadjes en ander uitgangsmateriaal zijn de basis van een goede land- en tuinbouw. De huidige EU-regels hiervoor functioneren prima. De SGP in het Europees Parlement maakt zich zorgen over de voorstellen om de regels te veranderen.
"Het zijn voorstellen die het goed functionerende systeem dreigen te gaan ondermijnen", zegt Bert-Jan Ruissen, Europarlementslid voor de SGP. "Zo worden vergaande uitzonderingen voorgesteld. Met alle risico’s vandien op verspreiding van plantenziektes".
Risico's
Bezwaar is bovendien dat sommige fracties ook nog eens ongecontroleerde import willen toestaan vanuit landen zoals Belarus of Turkije. "Ik zie hier grote fytosanitaire risico’s opdoemen. Niet doen dus!"
Op een onderdeel vindt de SGP dat het Europarlement wel een goede stap zet. Namelijk door te kiezen voor vrijwilligheid bij cultuur- en gebruikswaardeonderzoek voor groente en fruit. "Zo voorkomen we onnodige administratieve lastendruk", aldus Ruissen.
Als geheel kan de SGP echter niet instemmen met de voorstellen die het huidige solide systeem ondergraven. "Alleen als we de hoge kwaliteit en gezondheid van het uitgangsmateriaal blijven garanderen, kan de Europese landbouw en tuinbouw blijven excelleren!"