12 november 2019

Veel vragen over Brusselse plannen voor visserij

SGP-Europarlementslid Bert-Jan Ruissen heeft nog veel vragen bij de Brusselse plannen voor camera’s op vissersschepen, het afwegen van vis bij aanlanding enz. De plannen kwamen dinsdag (12 nov) in het Europees Parlement ter sprake bij een hoorzitting over visserijcontrole.

Ruissen en veel collega-Europarlementsleden vroegen zich af hoe privacy van vissers is beschermd als ze permanent zouden worden gefilmd? "Is dat filmen wenselijk en legaal? En hoe denkt de Europese Commissie dat vissers hun vangst uit het ijs gaan halen en aan land nogmaals wegen? Dat is toch onpraktisch en onhygiënisch?"

De Europese Commissie wil dat vissers de controleregels beter naleven. "Maar dat bereik je niet met onzinnige regels of door de lijst met regels en mogelijke inbreuken nog langer te maken. Beter is dat de regels nuttig en begrijpelijk zijn", zegt Ruisse

Expert Jurgen Batsleer van de Wageningse Universiteit vertelde in de hoorzitting over de Nederlandse proef met fully documented fisheries. Dit was op uitnodiging van Bert-Jan Ruissen.

De plannen van de Europese Commissie komen later nog ter sprake in het Europees Parlement.