
8 mei 2025
Vandaag stemming over verlaging status wolf
Straatsburg - Begin van de middag stemt het Europees Parlement over het Commissievoorstel om de beschermingsstatus van de wolf te verlagen. Alles wijst erop dat het voorstel aangenomen wordt. SGP-Europarlementariër Bert-Jan Ruissen die in 2022 met een amendement de aanzet gaf tot dit voorstel, laat weten: “Deze verlaging van de beschermingsstatus van de wolf is broodnodig. Bestuurders in het landelijk gebied zitten met de handen in het haar. Ze worden geconfronteerd met toenemende slachtpartijen onder schapen en groeiende maatschappelijk onrust, maar zien geen juridische ruimte om op te treden. De lagere beschermingsstatus biedt ruimte voor beheer van de wolf en voor het afschieten van wolven die voor problemen zorgen.”
Het voorstel waarover gestemd wordt behelst verlaging van de Europese beschermingsstatus van de wolf van ‘strikt beschermd’ naar ‘beschermd’ in de bijlagen bij de Habitatrichtlijn. De stemming volgt op de in december jl. overeengekomen verlaging van de internationale beschermingsstatus in de Conventie van Bern. De SGP is ingenomen met het feit dat het Europees Parlement eerder deze week besloot het voorstel met spoed in stemming te brengen. Ervan uitgaande dat het voorstel wordt aangenomen, roept Ruissen de Nederlandse overheid op het tempo erin te houden en zich er maximaal voor in te zetten om de verlaagde beschermingsstatus zo snel mogelijk in de nationale wetgeving op te nemen: “Ik mag toch hopen dat in Den Haag de voorbereidingen al getroffen zijn om de verlaagde status direct in te voeren. Want voor de wolf in Nederland is simpelweg te weinig ruimte. Ter voorkoming van verdere escalatie op het platteland moet zo snel mogelijk verstandig beheer plaatsvinden.”
Volgens de laatste cijfers zijn er inmiddels meer dan 20.000 wolven in Europa. De exponentiële toename van de aantallen, leidt tot toenemende aanvallen op vee en in Nederland is er ook sprake van toenadering van de wolf richting de mens. Als het Europees Parlement vanmiddag instemt met het Commissievoorstel, gaat het voor een finale instemming naar de Raad. Dat is een formaliteit. Inhoudelijk zijn de lidstaten er op 16 april 2025 namelijk al akkoord mee gegaan. De wetswijziging treedt dan vervolgens 20 dagen na officiële publicatie in werking.
Update 12:20 uur: het voorstel is met ruime meerderheid aangenomen. Ook André Flach, lid van de Tweede Kamer namens de SGP, is opgelucht: “Den Haag moet dit nu als de wiedeweerga omzetten in nationale wetgeving. Ter bescherming van mens en dier is het in sommige gevallen écht nodig om eerder tot afschot over te gaan. Een nieuw wolvenincident is een kwestie van tijd. Het is ronduit teleurstellend dat staatssecretaris Rummenie de nationale wetgeving nog niet heeft klaar liggen. Ik wil dat hij dinsdag direct naar de Kamer komt bij het vragenuur om uit te leggen hoe dit getreuzel heeft kunnen ontstaan en hoe hij dat met spoed gaat herstellen."