10 mei 2022

Vetorechten EU-landen moeten blijven

Afschaffen van vetorechten in de EU is onverstandig, vindt de SGP. De partij reageert daarmee op de Franse president Emmanuel Macron, die dit idee maandag weer had afgestoft bij een conferentie over de toekomst van de EU.
"Zeker kleinere landen zoals Nederland hebben belang bij vetorechten, want ze zijn zelden nodig voor een meerderheid", argumenteert Bert-Jan Ruissen, Europees Parlementslid voor de SGP. 
"Afschaffen van alle vetorechten is alsof je de sleutels weggeeft van je land en je schatkist. Want als de meerderheid gaat bepalen hoeveel Nederland moet betalen aan de EU, dan weten we wel wat er gebeurt: dat wordt groot feest in Zuid-Europese landen als Italië!"
Het argument van Macron is dat Europa meer slagkracht krijgt als landen geen vetorechten meer zouden hebben. Hij vindt dat vetorechten alleen maar tijd kosten.  Ruissen: "Maar een goed besluit in een democratie kost nu eenmaal tijd. We moeten met zoveel mogelijk mensen rekening houden. Anders vermindert het draagvlak, vooral bij degenen wiens belangen vaker worden weggestemd."
Ruissen wijst erop dat een groep van inmiddels 13 landen al in verweer is gekomen tegen de oproep van president Macron om het EU-verdrag hierover te veranderen.
Hij roept de Nederlandse regering op om zich aan te sluiten bij deze groep: "Want Nederland moet niet nog meer inleveren op zijn soevereiniteit!"
Beluister hier een debat met Ruissen in EO-radioprogramma Dit Is De Dag.