27 november 2019

VS hebben een punt mbt nederzettingen Israël

De verklaring dat de VS de Israëlische nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever niet langer als illegaal beschouwen, heeft heel wat stof doen opwaaien. "Maar ondertussen hebben de VS natuurlijk wel een punt", zei Bert-Jan Ruissen (SGP Europarlement) vanavond in een debat hierover in het Europees Parlement.

"Want wie de nederzettingen als illegaal bestempelt, gebruikt wel hele grote woorden. Die doet geen recht aan de gecompliceerdheid van het Palestijns-Israëlisch conflict. Die loopt vooruit op de uitkomsten van noodzakelijke vredesbesprekingen. En die gaat er helemaal aan voorbij dat Israël, zowel historische als juridisch gezien, wel degelijk terechte aanspraken maakt op de betreffende gebieden.Het zijn daarmee geen bezette, maar betwiste gebieden waar alleen via onderhandelingen een oplossing voor gevonden kan worden."

Namens de SGP riep Bert-Jan Ruissen de Hoge Vertegenwoordiger op geen energie te stoppen in een woordenwisseling met de VS hierover. Het Europarlementslid vraagt om volgens hem de vrede wel dichterbij kunnen brengen:

- Stop met het indirect steunen van terroristen en hun families via de Palestijnse Autoriteit. Dit in navolging van Nederland.

- Stop met betalingen aan UNWRA, die al decennia een ongezonde vluchtelingensituatie in standhoudt.

- En kies voor een veel hardere opstelling tegenover Iran, die een zeer agressieve en dubieuze rol speelt in de regio.