1 december 2020

Waar is EU in vredesproces Israël?

Waar staat Europa eigenlijk als het gaat om de Israëlische vredesakkoorden?" Dat was de vraag van de online ECPM conferentie die SGP-Europarementslid Bert-Jan Ruissen dinsdag leidde voor ruim 50 deelnemers.

De Israëlische generaal Amir Avivi en parlementslid Michal Cotler Wunsch hadden een helder antwoord op de vraag: Israël sluit vredesakkoorden met gematigde landen in de regio, maar de EU hervat het overleg met Israëls vijand Iran.
 
"Dat antwoord stemt eigenlijk niet zo vrolijk", oordeelde Ruissen. "Iran is een bedreiging voor de regio. Dat de EU de hand reikt naar het agressieve Iran, vind ik naïef. Beter zou het zijn als de EU schouder aan schouder zou staan met Israël, de enige democratie in het Midden-Oosten en Gods eigen volk. De akkoorden zijn een diplomatieke doorbraak, het is tijd dat de Europese Commissie dat erkent".

Rissen: "Vrede begint met erkenning: het zou ook de Palestijnse Autoriteit sieren als ze eindelijk de staat Israël erkennen. Dat zou een goede basis zijn. Er is kortom nog veel werk te doen."