13 januari 2022

Wolf moet iets minder strikt beschermd

Wolven in de EU zijn niet langer zeldzaam of bedreigd. Met hun grote aantallen doden ze veel schapen en andere boerderij-dieren. De strikte EU-bescherming mag daarom wel iets lager, vindt Europees Parlementslid Bert-Jan Ruissen.

"Anders dan 30 jaar geleden gaat het nu erg goed met de wolven in Europa. Dat is fijn voor de wolven, maar slecht voor de schapen. We moeten daarom regio's het recht geven om bepaalde probleemwolven te kunnen aanpakken", zegt Ruissen.

De SGP steunt daartoe een oproep van de Europarlementscommissie voor Landbouw. DIe vraagt de Europese Commissie om de huidige hoogst mogelijke bescherming van de wolven te herzien. Dat moet leiden tot verantwoord beheer van de roofdieren.

Van de wolven lopen inmiddels circa 12.000 stuks in Europa rond. Tien tot twintig zijn daarvan in Nederland. In november zijn daardoor circa 80 dode schapen gemeld in Nederland, in december steeg dat al tot 83. In landen als Duitsland en Spanje is de schade nog vele malen groter.

De wolvenliefhebbers stellen dat boeren alle schapen maar moeten ophokken en alle weilanden omheinen. "Dat is uiteraard ondoenlijk. Wolven blijken toch over of onder een hek te kruipen als ze een schaap willen eten", aldus Ruissen.

Het Europees Parlement stemt begin maart over de oproep aan de Europese Commissie om de beschermingsstatus van de wolven in de EU iets te verlagen.