27 oktober 2016

Mediavrijheid Turkije zwaar onder druk

Gewetensvolle, zorgvuldige, onafhankelijke journalistiek is van groot maatschappelijk belang. Repressie daarvan brengt een samenleving enorme schade toe. En dat gebeurt vandaag in Turkije.

In een debat op woensdagavond sprak het Europees Parlement over de situatie van journalisten in Turkije. Europarlementarier Bas Belder sprak als volgt:

" Als oud-journalist deed het pijn aan mijn ogen en hart op de website van “Turkey Purge” te lezen dat op dit ogenblik zich maar liefst 127 journalisten in gevangenschap bevinden, op arbitraire gronden. Dit debat geeft aan dat wij hen absoluut niet in de steek laten!

Dat gebeurt gelukkig ook op andere wijze binnen de EU. Kwaliteitskranten openen hun kolommen voor Turkse gastschrijvers, collega’s. Al dan niet actief vanaf eigen grondgebied.

Met veel interesse en genoegen volg ik bijvoorbeeld de brieven vanuit Istanboel van Bülent Mumay in de Frankfurter Allgemeine. Een aanrader! Want tegen de gelijkschakeling van de Turkse media. Daartegen moet ook de EU zich ten volle inzetten!"

Vandaag neemt het Europees Parlement een resolutie aan over dit onderwerp.